Hallo, ik ben Helga.
Als kind thuis opgegroeid met een hond, een bouvier, die bij wijze van spreken dag en nacht aan mijn zijde was, was al snel duidelijk dat een hond deel uit zou gaan maken van mijn leventje. In 1990 kocht ik mijn eerste hond, een Briard, genaamd Ferra . Zij was een heerlijke hond maar niet altijd even makkelijk naar andere honden. Na Ferra kwam in 2000 Cytra, een Tatra. Zij was een fantastische hond voor mij maar ze was nogal kieskeurig als het ging om andere mensen en/of honden. En liet dit ook duidelijk merken.

Nu hadden vrienden van mij een Leonberger. Dit was werkelijk zo’n heerlijke relaxte lobbes met een hoog knuffelgehalte die met alle mensen en andere honden op kon schieten. Mij leek dit een verademing bij wat ik gewend was en ik ben me dan ook verder gaan oriënteren,om er achter te komen dat ik ze nog leuker vond als dat ik al dacht.

In 2004 kreeg ik mijn eerste Leonbergerpup, Pénélope des Frétillons, (Penny) bij fokker Janny Franken vandaan. Penny was echt een heerlijke sul die graag geknuffeld wilde worden en daarom dacht ik……..ach waarom niet nog eentje erbij. Advies gevraagd aan Janny en…… In 2008 kwam Gyara van Diemensland onze roedel versterken. Ja, en dan…….een nestje fokken leek me toch ook wel erg leuk om te doen.
Natuurlijk eerst het teefje, Penny, laten keuren op heel veel gezondheidskenmerken en een karaktertest, wat erg belangrijk en verplicht is, als je volgens de regels die horen bij de Leonberger Vereniging op een zo verantwoord mogelijke manier wil fokken. Dan zoeken naar een goede reu. Dat bleek een heel karwei. Past die reu bij mijn teef, heeft hij een goed karakter, is zijn medische achtergrond goed, is hij niet verwant aan mijn teef en nog een aantal van dat soort dingen. Dan de dekking en dan het nestje (als alles mee zit). Oh ja…..en ook nog een kennelnaam aanvragen. Dat werd “Van Dammershof”, genoemd naar het huis waar ik toen woonde.
Maar als ze dan eenmaal geboren zijn is het heerlijk om al die kleine mormeltjes te zien opgroeien, veranderen in bolletjes wol, en ze 8 weken lang groter en groter te zien worden en dat heel zorgvuldig te begeleiden, samen met het socialiseren en voor te bereiden voor de grote wereld buiten.
Met Penny heb ik 2 nestjes gedaan en uit het 2e nestje heb ik in 2010 Bayka gehouden.
Met Gyara heb ik inmiddels ook 2 nestjes gedaan, één nestje in 2011, daaruit is Zoé bij ons gebleven en één nestje in 2014.In 2011 is een Rhodesian Ridgeback, genaamd Kahlu, de roedel komen versterken.Ze had een heerlijke leventje samen met onze harige meiden tot ze 2017 overleed, zij heeft de ruim 14-jarige leeftijd mogen bereiken. Cytra, de Tatra, hebben we in 2013, moeten laten inslapen op de respectabele leeftijd van 13 jaar oud. En in 2014, hebben we van Penny afscheid moeten nemen op de leeftijd van 10 jaar.
Bayka heeft ons 2 nestjes gegeven, uit haar 1e nest is (Liberty) Jumah bij ons gebleven en uit haar 2e nest van eind 2014 is Isabis (Izzy) ook gezellig bij ons. Beide stabiele, zelfstandige meiden die erg aanhankelijk zijn, veel liefde vragen, maar ook erfbewakers zijn. Hoe lief ze ook tegen mensen zijn waar wij bij zijn, zo afwerend zijn ze tegen mensen als we er niet bij zijn. Samen met mijn partner en onze 4 honden woon ik sinds kort op de Veluwe, in Beekbergen in een boshuisje met heel veel ruimte eromheen, waar de honden alle dagen volop van genieten. Voor ons is het fokken van honden een hobby, we fokken niet zomaar een nest, we vinden het super belangrijk dat we dat met gezonde en vooral ook stabiele, evenwichtige honden doen.

We kiezen heel zorgvuldig de reuen uit, en dan ook alleen maar die reuen die, qua gezondheid, qua inteelt percentage en vooral ook karakter voor ons helemaal akkoord zijn.
Tevens gaan we voor zijn karakterbeoordeling voor we een dekking overwegen, bij de reu thuis kijken hoe hij is. De pups worden geboren en groeien de volledige 8 weken op bij ons in huis. Als het goed weer is, kunnen ze zo vanuit het huis een aantal keren de tuin in waar we per week uitbreidend, heel veel doen aan socialisering, allerlei oefeningetjes en spelletjes. Gedoseerd zetten we ons in om hun beetje bij beetje voor te bereiden op de grote wereld. Wij hechten heel veel belang aan het socialiseren van onze pups, en besteden daar dan ook alle tijd en aandacht aan.
Wij fokken volgens de regels van de LHCN, onze honden en ook de door ons uitgekozen reuen, zijn op alle gezondheid en karakter beschikbare testenvoor Leonbergers goedgekeurd. De pups krijgen uiteraard de inentingen, worden ontwormd en worden gechipt door de Raad van Beheer, die tevens hun DNA bepaald.
Wij wensen u veel plezier op onze website en voor verdere vragen, of een keertje komen kijken, kunt u altijd contact met ons opnemen…………